‘Ik ben ik’, of toch niet?

Ik ben Ik. Of toch niet?

Je kent ze vast wel. Die stemmetjes in je hoofd die je van alles influisteren. Bijvoorbeeld als je voor een moeilijke keuze staat, een lastige klus te doen hebt, of als je niet zo goed weet hoe je met een bepaalde situatie of persoon om moet gaan. Soms is het om gek van te worden, maar eigenlijk hoort het gewoon bij wie je bent, in al jouw facetten. 

Sub-personen

Innerlijke stemmetjes kun je zien als sub-personen: ‘ikken’ die allemaal om het hardst jouw aandacht vragen. Als persoon besta je uit meer dan één ‘ik’. Er zijn verschillende delen of kanten in jou die ieder hun eigen beeld ontwikkeld hebben dat ze in jou spiegelen. In het boek ‘Ik (k)en mijn ikken’ beschrijven Karin Brugman en Judith Budde em Berry Collewijn onder meer de perfectionist, de pusher, de pleaser, de rationele denker, het innerlijk kind en de criticus.

Wie zijn jouw ‘ikken’?

Jouw ‘ikken’ hebben allemaal hun eigen karakter en persoonlijkheid. Ze kunnen je negatieve signalen geven of juist ondersteunend zijn en beïnvloeden zo jouw mindset en jouw ‘zijn’. Het is daarom meer dan de moeite waard (en ook heel leuk) om jouw ‘ikken’ te onderzoeken.

Als je kennis maakt met jouw sub-personen levert dit belangrijke – soms voor de hand liggende – inzichten op. Welke drijfveren zitten er achter jouw gedrag en zijn die helpend of niet? Waarom voel je je aangetrokken tot bepaalde personen of waarom juist niet? 

Naar welke sub-personen luister jij?

Hoe voorkom je dat de negatieve verhalen in je hoofd de overhand krijgen? Het gevoel dat er ‘iets mis is’, dat je beren op de weg ziet of jezelf op een andere manier beperkt? Angst, veroordeling en een groot verantwoordelijkheidsgevoel kunnen voor enorme verkramping zorgen. In je hoofd en vooral in je lijf. Onbewust laat jij het toe en saboteer je jezelf, waardoor je het moeilijk en ingewikkeld voor jezelf maakt.

Ontdekken in plaats van ontwijken

Door jouw ‘ikken’ actief in kaart te brengen en bewuster naar jouw sub-personen te kijken, creëer je ruimte om milder voor jezelf te zijn en meer zelfliefde te ervaren. Hierdoor ben je in staat om jouw gedrag om te buigen en heel bewust andere keuzes te maken. Bijvoorbeeld om wél die ene stap te zetten waarvan jouw sub-persoon vindt dat je dat beter niet kunt doen en om simpelweg meer te genieten van het leven. 

Tijdens mijn coaching gaan we ook aan de slag met jouw ‘ikken’. Het is een mooie manier om aan zelfinzicht te werken en de uitdagingen die je tegenkomt in jouw leven aan te gaan in plaats van er met een grote boog omheen te lopen. Dit heb je nodig als je het beste uit jezelf wilt halen. Om te doen wat je graag wilt of wat je te doen hebt. Het resultaat is dat je van veel meer waarde kunt zijn, voor jezelf en voor de ander, zowel zakelijk als privé. 

Podcast aflvering #7

Spreekt dit onderwerp jou aan? Luister dan naar aflevering #7 van mijn podcast. Ik neem je mee in de wereld van de ‘ikken’ ‘ego’s en ‘voice dialogue’ en deel ook mijn eigen ervaringen. Hierdoor gaat het onderwerp nog meer voor je leven.  

Voor de Apple gebruikers: klik hier

Voor de Spotify luisteraars: klik hier

Laat een reactie achter

icoon_Marion_RGB

Meer voldoening, vrijheid, kwaliteit, 
balans, rust, helderheid, overzicht en grip op tijd
Contact@marionvandergiessen.nl
06 12 39 76 12