Drieluik

Drieluik Matterhorn MvdGiessen 23

In een van mijn vorige posts deelde ik mijn persoonlijke verhaal bij een foto die ik maakte van de Matterhorn in Zermatt, Zwitserland. 

Hetzelfde beeld was ook de inspiratie voor het drieluik dat ik schilderde in het atelier van Ellen van Stokkum. In deze blog neem ik je mee in het creatieproces daarachter en leg ik uit wat de parallellen zijn met persoonlijke ontwikkeling, persoonlijke groei en meesterschap.

Ook bied ik je een mooie kans om zelf te ervaren hoe schilderen helpt bij persoonlijke ontwikkeling. Benieuwd? Ga naar mijn website om de blog te lezen. 

Ander perspectief

Schilderen gaat beter als ik af en toe van perspectief verander. Deze keer doe ik dit al voordat ik ook maar een kwast heb aangeraakt. Mijn plan om de rechthoekige doeken staand naast elkaar te zetten. Ellen daagt me uit om ze juist liggend boven elkaar te plaatsen.  

Verdeel ik het beeld dat ik wil maken precies over de drie canvassen? In eerste instantie wel, maar gaandeweg het schilderen wijk ik hier vanzelf van af. Een proces is niet altijd exact in stappen en fases in te delen. 

Doel loslaten

Wat wel overeind blijft is natuurlijk mijn einddoel: de Matterhorn op het doek zetten. Belangrijk is dat het beeld dat ik in mijn hoofd heb niet te vastomlijnd is. Hierdoor kan het schilderen krampachtig worden en ik wil het juist aan de kijker overlaten wat het schilderij oproept. Dat kan voor iedereen verschillend zijn omdat ook de kijker kijkt vanuit zijn eigen perspectief. Zo ontstaan er eigenlijk meerdere beelden en kan ik daardoor mijn gedachte van het perfecte plaatje loslaten en creëren. 

Wat helpt is om de foto nog een keer goed in me op te nemen en het beeld dan los te laten. Tijdens het schilderen kies ik hierdoor een andere vrije techniek. Resultaat: het donkere deel van de Matterhorn staat nu veel levendiger op het doek.  

Schilderen als inzichtgever

Wat zijn voor jou als ondernemer de parallellen tussen schilderen en persoonlijke doelen en persoonlijke groei?

  • Verander af en toe van perspectief, het levert je verrassende nieuwe inzichten op
  • Zet een route voor jezelf uit maar heb de moed en het lef er ook van af te wijken, laat los en wijk ervan af, voelt zó bevrijdend
  • Hou je doel voor ogen maar denk out of the box, dit geeft je energie

Schilderen kan je helpen om je bewust te worden van weerstand en andere blokkades en om hier iets mee te doen. Dit helpt je om in beweging te komen.

 Misschien herken jij jezelf in een van de uitspraken die ik onlangs van een ondernemer hoorde:

  • ‘Ik wil een nieuw begin, een nieuwe start, maar wordt afgeleid door van alles’
  • ‘Mijn hoofd zit te vol’
  • ‘Ik weet het wel, ik moet het alleen gaan doen’
  • ‘Wat ik doe is teveel, teveel van hetzelfde’

Wil jij ook schilderen? 

Binnenkort geef ik een workshop speciaal voor ambitieuze en gedreven 50+ ondernemers: 

Door je weerstand heen


Ik neem je mee in een thema op het gebied van persoonlijke groei en je gaat hierna zelf aan de slag Een van de inzichten van die middag ga je schilderen. Natuurlijk krijg je hierbij begeleiding en hulp van mij en van Ellen  Je werkt in een prettige en ontspannen omgeving tussen de kunst in het atelier. Voor een hapje en een drankje wordt gezorgd.

Ben je geïnteresseerd in de workshop en wil je op de hoogte blijven? Stuur me dan een bericht, je ontvangt een early bird uitnodiging van mij zodra ik het programma bekend maak.

Ben je nog geen 50+ maar voel je de druk ervan aankomen? Ook dan ben je van harte welkom. 

Laat een reactie achter

icoon_Marion_RGB

Meer voldoening, vrijheid, kwaliteit, 
balans, rust, helderheid, overzicht en grip op tijd
Contact@marionvandergiessen.nl
06 12 39 76 12